Canola este un hibrid de rapita, ce a fost produsa si dezvoltata pentru prima data in Canada. Canola se cultiva in zone cu temperat-continentala uscata. Cand vine vorba de ulei de canola, cel putin pe piata din Romania, cei mai multi oameni nu stiu nici ce este si nici la ce anume se foloseste.
Adevarul este ca acest tip de ulei are o istorie relativ scurta, fiind brevetat oficial doar in 1978, spre deosebire de cele de floarea soarelui sau de masline, care sunt prezente in alimentatia noastra de mii de ani. Uleiul de canola poate fi folosit in alimentatia oamenilor, a animalelor, dar si pentru producerea de biodiesel.
Uleiul de canola este produs din 2 specii de rapita (Brassica napus L. si Brassica campestris) si spre deosebire de produsele bazate pe rapita similare, uleiul de canola are un nivel mai scazut de acid erucic.
Scurt istoric
Pana la sfartisul secolului 19 si chiar si dupa inceputul secolului 20, uleiul de rapita era folosit pe post de combustibil pentru lampi. De la inventarea motoarelor cu aburi, rapita a inceput sa fie folosita in lubrifierea motoarelor, mai ales dupa ce mecanicii au observat ca ea era mai eficienta decat oricare lubrifiant cunoscut si aflat pe piata la vremea aceea.
Mai tarziu, in perioada anilor ’56-57, pe piata au inceput sa apara produse alimentare a caror ingredient principal era rapita. In forma de atunci, acest lucru s-a dovedit a fi un imens esec, intrucat mai toate produsele aveau un gust ciudat, o culoare verzuie (cel mai probabil cauzata de prezenta clorofilei), iar cel mai important, aveau o concentratie foarte mare de acid erucic, substanta care datorita numarului mare de acizi grasi din compozitie, poate provoca diferite boli ale inimii.
Avantajele consumului de ulei de canola
Astazi, cele mai multe plantatii de canola sunt modificate genetic astfel incat acidul erucic sa fie intr-o cantitate cat mai mica posibila. Atunci cand uleiul este intrebuintat in bucatarie, numarul acizilor grasi saturati din compozitie este extrem de mic, fiind, din acest punct de vedere cel mai bun si cel mai sanatos ulei pentru gatit.
Conform informatiilor cunoscute in prezent, se pare ca inlocuirea uleiului de floarea soarelui cu cel amintit mai sus poate duce la scaderea sanselor de a dezvolta boli ale inimii, un lucru extrem de imbucurator.
Mai nou, studiile au aratat ca acest produs contine si acizi grasi Omega 3 si 6 (in raport de 2:1), precum si ca consumul face ca asa-numitul colesterol rau (LDL, lipoproteine cu densitate scazuta) sa scada, lucru care iarasi, reduce riscul de aparitie a bolilor de inima.
Pe langa faptul ca uleiul de canola este sanatos, acest produs mai are un avantaj major: are un gust neutru si poate fi folosit atat pentru salate, dressing-uri si prajituri, cat si pentru fripturi si alte prajeli, lucru care nu se poate spune despre toate uleiurile existente pe piata.
Ca sa va faceti o idee, uleiul de floarea soarelui contine 12% acizi grasi saturati, iar cel de masline 5%, asta in timp ce cel de canola contine doar 5%. Poate 2 procente par o cantitate insignifianta, insa daca ne raportam la o perioada mai lunga de timp, aceasta mica diferenta poate face diferenta intr-o boala de inima.
Asadar, puteti consuma ulei de canola “dupa pofta inimii” (si la propriu, dar si la figurat), intrucat e cel mai bun ulei pentru gatit, plus ca va poate scapa si de diferite probleme de sanatate.
Lasă un răspuns